BOTSWANA 6 LEGJOBB NEMZETI PARKJA ÉS VADVÉDELMI TERÜLETE

BOTSWANA NEMZETI PARKOK / VADVILÁG?

OKAVANGO-DELTA / MOREMI VADVÉDELMI TERÜLET

Ideális kenus, hajós és egyéb vizes szafarik, klasszikus privát szafari lebonyolítására, a Big 5 (orrszarvú főként a Moremi Vadvédelmi Területen) vadak megfigyelésére.

Az Okavango-delta, a világ legnagyobb szárazföldi deltatorkolata, Angola trópusi területein keletkező időszakos áradásoknak köszönheti azt a 11 köbkilométernyi vizet, mely ezt az óriási mocsárvidéket táplálja vízzel, hogy aztán mindezt a Kalahári sivatagos területei elnyeljék.

Így az Okavango folyó vize soha nem éri el a Nagy Kékséget, helyette a világ egyik legfantasztikusabb élőhelyét biztosítja Botswana vadjai számára, és ebből kifolyólag az egyik legnagyszerűbb szafari helyszínt a Világutazóknak.

A teljes 15.000 km2 terület meglehetősen sík, a vízmélység a teljes területen 2 méternél alacsonyabb.

Ez a terület aztán áradáskor az eredeti mintegy háromszorosára megnő, a labirintushoz hasonló kisebb mellékágak fantasztikus szafari helyszínt biztosítanak, hogy egy tradicionális ’mokoro’ fedélzetén járjuk be Botswana Okavango mocsárvidékét.

Rendkívül gazdag állatvilág jellemzi Botswana deltáját, fantasztikus szafari desztináció, a teljesség igénye nélkül nézzünk csak néhány fajt.

Afrikai elefánt, kafferbivaly, nílusi víziló, különböző antilop fajok, gnú, zsiráfok, nílusi krokodil, oroszlán, gepárd, leopárd, hiéna fajok, orrszarvúk, zebra, varacskosdisznó, vadkutya, pávián, rétisas, daru, kudu és a villásfarkú szalakóta, csak hogy a húsz legnépszerűbbet megemlítsük. 

A delta ezenfelül 71 különböző halfajnak ad otthont, és becslések szerint Botswana esős évszakában 200.000 olyan nagytestű emlős látogat a térségbe, akiknek egyébként nem ez az állandó lakhelye. 

Óriási élmény, ahogy szafari terepjárónkkal a motorháztetőig gázolva szeljük a delta vízét, vagy épp a ’mokoro’ kenunkkal csendben vadlesre igyekszünk, esetleg egy Botswana repülős szafarin madártávlatból figyeljük a deltában gázoló elefánt, zsiráf vagy épp bivalycsordákat. 

A delta térségében számtalan, jobbnál-jobb szafari lodge található, melyek minden igényt kielégítő megoldást kínálnak a Botswana privát szafari idejére, ráadásul a legjobbakat olyan helyszínre építették, ahonnan akár egy pohár bor mellett saját teraszunkról, vagy a medence partjáról figyelhetjük a vadakat. 
​A Moremi Vadvédelmi Terület, melyet Botswana egyik legszebb tájának tartanak, az Okavango delta mintegy 20%-át foglalja el (közel 5.000 km2 terület), ezen a területen váltakozik a sűrű erdő, akáciaerdő, a lagúnák vidéke és a folyóvízi síkság.

CHOBE NEMZETI PARK

Ideális csónakos, klasszikus szafari lebonyolítására, a Big 5 (orrszarvú ritka) vadak mgfigyelésére, illetve hatalmas elefánt populáció található itt.

Botswana legelső nemzeti parkja (alapítva 1967-ben), melynek első lakói a busmanok voltak, az egyik legnagyobb állatsűrűséggel rendelkező afrikai nemzeti park.
Itt található Afrika legnagyobb elefánt populációja, mely becslések szerint mintegy 50.000 egyedet jelent a világ legnagyobb méretű orrmányosából, a kalahári elefántból.

A nemzeti park kifejezetten színes képet mutat, területén 4 különböző ökoszisztéma található:

1. A Serondela-terület, mely főként buja árterületből és sűrű erdős részekből áll, bár ez utóbbi az elefántoknak köszönhetően jelentősen ritkult az elmúlt időszakban. A parkot határoló Chobe-folyó fontos itatóhely a területen, szép számmal érkeznek ide

elefántok, zsiráfok, antilopok és kafferbivalyok, de a terület változatos madárvilágáról is ismert.

2. A Savuti-mocsár egy hajdani tó maradványa, a mocsaras részen felül egy szavannás terület is található itt, ahol számos varacskos disznót, kudut, impalát, zebrát, gnút, elefántot, oroszlánt, hiénát is lencsevégre kaphat. Botswana e környéke az éves nagy zebravándorlásról is nevezetes.

3. A Linyati-mocsár, mely a Linyati-folyó mellett található, itt erdős területek és lagúnák színezik az árteret, ezen a részen is sok izgalmas állat tanyázik rendszerint, mint például oroszlán, leopárd, vadkutya, lóantilop, víziló vagy elefánt. Ritkábban találkozhatnak mocsárantiloppal, szitutungával és nílusi krokodillal is, ezenfelül Botswana e területe a madár-lesre indulók egyik kedvenc helyszíne.

​4. A Linyati és Savuti-mocsarat összekötő fás területen főleg jávorantilopot figyelhet meg.

MAKGADIKGADI ÉS NXAI PAN NEMZETI PARKOK

A Makgadokgadi és Nxai Pan Nemzeti Parkok egy többmillió éves tó maradványain keletkeztek.
Óriási a kontraszt a száraz és esős évszak között: a száraz évszakban a végtelen horizont látványa bűvöli el, hiszen a terület majdnem teljesen sík, míg az esős évszakban ez a teljesen kiszáradt terület vizi paradicsmmá válik az esőzések hatására.
Ekkor zebrák, bivalyok és gazellák tízezrei vonulnak, és vonzák a turistákat, és persze a rájuk vadászó ragadozókat.

A Kenya – Tanzánia közötti nagy állatvándorlás után ez a második legnagyobb ilyen esemény Afrikában, amit a véletlennek köszönhetően fedeztek csak fel,

amikor a tudósok GPS követővel ellátott zebrák útvonalát követték.
Feltűnt ugyanis ekkor, hogy a fajok Az Okavango-delta és Makgadikgadi közötti területet járják meg oda-vissza (580 km kb.), azóta már ez az esemény számos turistát vonzott Botswana e területére.

A parkok területén óriási majomkenyérfák, és régi települések romjai várják még a turistákat, illetve érdemes megemlíteni Kubu-szigetét, mely szintén népszerű úti cél Botswana területén belül.

KÖZPONTI KALAHÁRI VADVÉDELMI TERÜLET

A Központi Kalahári Vadvédelmi terület Botswana területének 70%-át borítja, a Kalahári pedig az ország 80%-át, majd a sivatag folytatódik Namíbiában és a Dél-afrikai Köztársaságban.

A területen él az őshonos San nép, nagy része már feladta a nomád életet, és letelepedtek, de sokan közülük még mind a mai napig kőkorszakhoz hasonló életvitelt folytatnak, és gyűjtögetéssel, illetve vadászással próbálják ételüket összegyűjteni.

A vadvédelmi terület hatalmas részt, mintegy ötmillió (!) hektárt foglal el a Kalahári sivatagból, ezzel ez a világ második legnagyobb vadvédelmi területe.
Szafari szervezésére elsősorban az esős évszakot javasoljuk ezen a területen, hiszen ekkor élénkül fel a vidék, és népesedik be állatokkal.
​A legnagyobb számban zsiráfot, hiénát, sakált, oroszlánt, gepárdot, kudut, antilopot, varacskosdisznót, gnút és gazellát találunk itt.

MILYEN ÁLLATOKAT LÁTHAT EGY BOTSWANA SZAFARI ALATT?

​Amikor egy afrikai szafari tervezésébe kezd valaki, az első felmerülő kérdések között szokott lenni, hogy vajon milyen állatokat fog majd látni a szafari alatt? Ezt megértjük, hiszen egy szafari lényege éppen ez: lehetőség szerint a legtöbb fajta állattal találkozzanak,
és ezeket a vadakat természetes élőhelyükön, környezetben figyelhessék meg a szafari során. Tapasztalatom szerint a legizgalmasabb afrikai nemzeti parkok olyan élmény-dús szafarikat eredményeznek, hogy mindig több-ezer fotóval térnek haza Világutazóink egy-egy szafari kalandról.

MILYEN ÁLLATOKRA SZÁMÍTHAT EGY BOTSWANA SZAFARI ALATT?

Elefánt - van bőven

Bivaly - van bőven

Fehér orrszarvú - ritka

Leopárd - előfordul

Zsiráf - van bőven

Zebra - van bőven

Fekete orrszarvú - ritka

Gepárd - előfordul

Víziló - van bőven

Gnu - van bőven

Oroszlán - gyakori

Vadkutya - előfordul

NÉHÁNY SPECIÁLIS ÁLLATFAJ BOTSWANA PARKJAIBAN:

NÉHÁNY SPECIÁLIS ÁLLATFAJ BOTSWANA PARKJAIBAN:

Az Okavango-delta és a Moremi rendelkezik az egyik legnagyobb veszélyeztetett vadkutya populációval. Ezenfelül ritka antilop fajokat is lencsevégre kaphatnak az Okavango, Moremi és Chobe-folyó menti vidékeken, mint a szitutunga, puku vagy a zambézi mocsárantilop. A legnagyobb szurikáta populáció Botswana területén található egész Afrika-szerte.

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Botswana privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169