MIÉRT ÉPPEN UGANDA?

AVAGY LEGÜTŐSEBB ÉRVEINK EGY UGANDA SZAFARI MELLETT

UGANDA – AFRIKA TISZTA, CSISZOLATLAN GYÉMÁNTJA
Még Winston Churchill mondta anno, hogy „Uganda Afrika gyöngyszeme”. Én ezt most önhatalmúlag gyémántra neveztem el: a lényeget bármelyik szó visszaadja, azt hiszem, s ha közelebbről megnézzük Uganda adottságait, szafari paramétereit, rögtön látni is fogjuk, hogy miért ilyen értékes úti cél az afrikai országok között. Csiszolatlan, hiszen emberi kéz csak elvétve érintette még Uganda kincseit, meg is teszik az ország vezetői, amit csak lehet, hogy ez még sokáig így is maradjon, hiszen ritka manapság az ilyen ország az afrikai kontinensen, a legjobb szafari országok között.

PRIVÁT SZAFARI képekben

UGANDA – AFRIKA REJTETT GYÉMÁNTJA

Úgy tapasztalom munkám során, Uganda egy sötét folt még a rutinos szafari őrültek körében is, akik már több afrikai országot bejártak: egyszerre misztikus, kicsit félelmetes, és egy kis túl vadregényes, valahogy tartanak tőle az emberek.
Uganda biztonságos? Nem rabolnak ott el, nem kapok el valami afrikai betegséged a dzsungelbe gorilla-les közben? Sok ilyen, és ehhez hasonló kérdés merül fel egy Uganda szafari kapcsán, amikre én azt tudom válaszolni, hogy ha Ön jó kezekben van, akkor a potenciális veszélyforrások szinte 100%-át ki lehet küszöbölni.
Másik oldalról, akik már megjárták Uganda csodáit, meglepő kalandokról, izgalmas dzsungelekről és kalandos hegyekről, bőséges vadvilágról és Afrikai legkedvesebb embereiről számolnak be.
Bíztatóan hangzik? Akkor hajrá, szafarira fel, és nézzük meg egy kicsit közelebbről is Uganda csodáit!

Földrajzilag Uganda Great Rift Valley vonulatai és a Nyugat-afrikai dzsungelek és Kelet-afrikai szavannák találkozása között fekszik.
Ez az ökológiailag harmonikus pozíció kiváló szafari lehetőségeket teremt a kalandvágyó Világutazók számára. Természetesen Uganda az áthatolhatatlan dzsungeleiről, benne a népes, vadonélő gorilla és csimpánz populációiról híres, ez jut eszébe a legtöbb embernek az országról.
Én úgy gondolom, ezért az egy dologért is érdemes lenne elutazni Uganda dzsungeleibe, hiszen egy gorilla vagy csimpánz les is olyan élményekkel ajándékozza meg Önt, melyet garantáltan soha nem fog elfeledni.

Egy-egy gorilla család megfigyelése természetesen élőhelyén, nézni interakciójukat, ahogy a kicsiket pátyolgatják a több-száz kilós felnőttek, ahogy védik őket és gyanakvóan figyelik a szafari résztvevőit, hihetetlen érzés, gyakran fog hevesebben verni a szíve, azt megígérhetem!
​Eleve, mire bejutnak Uganda sűrű esőerdeibe, élükön a Bwindi áthatolhatatlan erdejével, már elég izgalmas szafari kalandok elé néz, az állandó izgalommal, hogy mikor fog először megpillantani egy gorilla családot?

Mivel a gorilla és csimpánz családok ezen a vidéken természetes közegükben élnek, így nyilván előre megsaccolni ezt a pillanatot nem lehet, de Uganda legtapasztaltabb kísérőinek köszönhetően azt meg tudjuk ígérni, hogy ez a lehető legrövidebb idő lesz.

A sok izgalom után mindenképp ki kell emelni azt a pillanatot, amikor gorilla-les közben összetalálkozik a tekintete egy gorilláéval, és farkasszemet néznek egy ideig.
Az idő lelassul, mit lelassul, megáll, hallja szívverését, és egyszerűen meghatódik, hihetetlen élmény, hát ezért érdemes elutazni ilyen messzire, nem igaz?

Uganda, a Bwindi áthatolhatatlan erdő területén, a hatóságoknak köszönhetően a természetes közegben élő gorilla családok 90%-át beazonosították már, ennek köszönhetően mára elérték azt, hogy Uganda gorilla populációja növekedésbe kezdett, de micsoda munka van e mögött, micsoda eredmény ez!

A gorilla és csimpánz túrákon felül persze Uganda számos egyéb, különleges szafari kalandot kínál melyeket mindenképp érdemes egy kicsit jobban is körüljárni, de legalábbis megemlíteni.
Melyik másik országba tudja egy szafari alatt megtenni, hogy reggel még az akácia alatt ejtőző oroszlánokat vadássza lencséjével a nyílt szavannákon, majd délután a vízilovakat figyeli meg, miközben a Níluson hajózik a naplementére várva?
Aztán a gorilla és csimpánz lesek után (előtt, közben) újabb kalandokra indulhat, ezúttal Uganda mocsaraiba egy gyalogos túrára, hogy a nagyon ritka papucscsőrű madarat is lencsevégre kaphassa. Ilyet aztán nem lát mindenki, aki szafari kalandokra indul!
​Aztán ott van még Uganda csillogó vizű kráter tavai, vagy a Rwenzori Mountains hófödte csúcsainak meghódítása, amit tényleg a legkalandvágyóbb Világutazók számára találtak ki!

Uganda számos izgalmas nemzeti parkkal rendelkezi, szakértők szerint ez az egyik legjobb ország egy madár-les megszervezésére, a Murchison Falls és Queen Elizabeth parkokban hajós szafari kalandokra indulhat, klasszikus terepjárós szafari programokon vehet részt a híres BIG 5 megfigyelésére.

Uganda infrastruktúrája még relatív kezdetleges, ami csak vadregényesebbé teszi az egész szafari programot, manapság az ország területén már első osztályú szafari lodge szállások is találhatóak, a városokban jó minőségű hotelek, így a lehető legmagasabb komfort mellett fedezheti fel Uganda csodáit. Kenya vagy Tanzánia parkjaival kombinálva (például), pedig egy igazán verhetetlen szafari programot tudunk összeállítani – akár az Ön számára is!

UGANDA – 12 ÉRDEKES ÉS MEGLEPŐ ADAT

 1. az ugandai emberek egyik kedvenc közlekedési eszköze a kerékpár
 2. 2012-ben a Lonely Planet a legjobb úticélnak nevezte Ugandát
 3. Uganda, szabály: ha kivágsz egy fát, ültess hármat cserébe – szimpatikus, nemde?
 4. Uganda az egyik legnagyobb alkohol-fogyasztó nemzet a világon
 5. Uganda lakosságának 50% 14 év alatti
 6. illegális, ha 7 egymást követő napon van áramunk
 7. a világ madárfajainak 10,2 %-a Uganda területén található, szám szerint 1.061 madárfaj él itt, ezért is ez egyik legjobb afrikai ország egy madár-lesre
 8. azt mondják, Uganda rendőreinek 70 %-a olyan szemmel rendelkezik, hogy ránéznek a sofőrre, és megmondják, ha fegyver vagy egyéb veszélyes fémtárgy van az autóban
 9. Uganda területén terem a világ egyik legfinomabb banánja, mangója, ananásza és avokádója.
 10. Uganda lakosságának 50%-a napi egy dollárnál kevesebből él meg
 11. Ugandában egy átlagos mise 4-6 órán keresztül tart
 12. Uganda híres taxijait boda-boda -nak hívják. Ez a fő közlekedési eszköz Kenya és Uganda határai között, a senki földjén, így a név a border-to-border (határtól-határig) kifejezésből ered

UGANDA – UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG A SZAFARI ALATT

 • Bwindi Nemzeti Park 
 • Rwenzori-hegység Nemzeti Park
 • A Buganda királyok síremléke Kasubiban

ONY IN UGANDA – KÜLÖNLEGES SZAFARI ÉLMÉNYEK

 • megmártani lábujját a Nílus vízében
 • Bwindi áthatolhatatlan esőerdejében túrázni, és az itt élő hegyi gorilla családokat megfigyelni természetese élőhelyükön
 • gyalogtúra a mocsárban, hogy lencsevégre kapja a nagyon ritka papucscsőrű madarat
 • különleges frissítő a melegben – ahogy szembe fröcsköli egy víziló a Murchison Falls vízesésnél
 • csimpánz-les a hajnali, ébredező esőerdőben 

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Uganda privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169