UGANDA 3 LEGJOBB NEMZETI PARKJA ÉS VADVÉDELMI TERÜLETE

UGANDA NEMZETI PARKOK / VADVILÁG

BWINDI IMPENETRABLE NATIONAL PARK

Ideális gorrila-les, madár-les és dzsungel túra lebonyolításra. 

Magyar neve áthatolhatatlan erdőt jelent, ami meglehetősen találó név. 
A nemzeti park része a Bwindi áthatolhatatlan erdőnek, Kongó és Uganda határán található, a park területe összesen 331 km2, így terület van bőven tematikus szafari megszervezéséhez. Itt ez elsősorban a hegyi gorilla családok felkutatását, megfigyelését jelenti, mely Uganda fő attrakciója, vonzereje.

Az erdő Afrika egyik leggazdagabb ökoszisztémáját rejti, a park fő jellegzetessége a fajok sokszínűsége. 
A park mintegy 120 emlősfajnak, 346 madárfajnak, 202 lepkefajnak, 163 fafajtának, 100 páfrányfajnak, 27 békafajnak,

kaméleonoknak, gekkóknak és sok veszélyeztetett állatfajnak élőhelye, így egy szafari során nem ”csupán” gorilla-les az élmények listáján – bár ezért egyedül is érdemes lenne Uganda e vadregényes nemzeti parkját felkeresni. 
A parkban összesen mintegy 340 hegyi gorilla él, ez a világ gorilla állományának csaknem a fele, szerencsére mára már eljutottunk oda, hogy számuk növekedésnek indult a helyiek áldozatos munkájának következtében. 

A Bwindi Nemzeti Park ugyan az egyik legvadregényesebb szafari úticél, azonban területén megfelelő szállások (akár luxury lodge minősítésű is) elérhetőek, így a szafari kalandok előtt/után sem kell lemondani a kényelemről, sőt, a pihenőidőt akár exkluzív környezetben is eltöltheti. A mi kedvencünk mindenképp a Sanctuary Gorilla Forest Camp *****

MURCHISON FALLS NEMZETI PARK

Ideális: hajós szafari a Níluson, elefánt és víziló túra, madár-les, gyalogos szafari kalandok, mocsár túrák, klasszikus szafari kalandok szavannás területeken.

A Murchison Falls Uganda legnagyobb nemzeti parkja a maga 3.840 km2 alapterületével, a szomszédos Bugungu Wildlife Reserve és Karuma Wildlife Reserve területével pedig együttesen meghaladják az 5.308 km2-t, a három nemzeti park együtt alkotja a Murchison Falls Conservation Area-t.

A park a nevét a Murchison Falls vízesésről kapta. A Nílus vize egy 7 méter szűk szorosba érve felgyorsul, hogy aztán 43 métert esve kápráztassa el a szafari kalandokra érkező Világutazókat, minden bizonnyal ez egész Afrika egyik legszebb vízesése.

A vízesés környéke kiválóan alkalmas hajós szafari lebonyolítására, a vízi vadvilág megfigyelésére és madár – lesre.

A nemzeti parkban a híres BIG 5vadak közül négyet lencsevégre kaphat a klasszikus szafari kalandok alatt: bivaly, elefánt, oroszlán és leopárd van bőven a Murchison Falls nemzeti park terültén.

Az aktív orvvadászatnak köszönhetően sajnos az orrszarvúk 1983-ban végleg kihaltak Uganda területén, de aztán gondoltak egyet az országban, és 2005-ben létrehozták a Rhino Fund Uganda-t, így aztán azóta a Ziwa Rhino Snactuary területén újra megfigyelhetünk fehér orrszarvúkat, micsoda nemes kezdeményezés!

A park területén található Uganda legnagyobb nílusi krokodil populációja, mely 76 egyedet számlál, ezenfelül élénk a madárvilág is errefelé.
​A klasszikus szafari vadak közül gyakran fog találkozni Uganda e részein zsiráfokkal, vízilovakkal, antilopokkal, gnúkkal és egyéb vadakkal.

QUEEN ELISABETH NEMZETI PARK​

Ideális klasszikus szafari kalandok szervezésére

A nemzeti parkot még 1954-ben alapították, később a Ruwenzori nevet vette fel, mielőtt újra megkapta volna a Queen Elizabeth nevet.
A park elsősorban élénk vadvilágáról híres, noha a Tanzánia – Uganda háborúban számos afrikai vad esett áldozatul ezen a területen.

Azóta számos faj idetelepült újra, így manapság ez a terület Uganda egyik legélénkebb része, 95 emlős faj és több mint 500 madárfaj lakja a nemzeti parkot manapság.

Az Isasha körüli területek híresek a fára mászó oroszlánjaikról, a hímek errefelé fekete sörénnyel rendelkeznek, különleges látványban részesítve ezzel a szafari résztvevőit.

A terület vulkanikusan nagyon aktív volt egy időben, ennek köszönhetően több vulkáni kráter, kráter tó is található a nemzeti parkban, melyek további különleges kalandokat ígérnek egy-egy szafari során.

​Területén több erdős, szavannás, vulkanikus rész váltakozik, mely természetesen egyrészt színes és változatos domborzatot, másrészt állatvilágot ígér a szafari során.

MILYEN ÁLLATOKAT LÁTHAT EGY UGANDA SZAFARI ALATT?

mikor egy afrikai szafari tervezésébe kezd valaki, az első felmerülő kérdések között szokott lenni, hogy vajon milyen állatokat fog majd látni a szafari alatt?
Ezt megértjük, hiszen egy szafari lényege éppen ez: lehetőség szerint a legtöbb fajta állattal találkozzanak,
és ezeket a vadakat természetes élőhelyükön, környezetben figyelhessék meg a szafari során.
Tapasztalatom szerint a legizgalmasabb afrikai nemzeti parkok olyan élmény-dús szafarikat eredményeznek, hogy mindig több-ezer fotóval térnek haza Világutazóink egy-egy szafari kalandról.

Elefánt - van bőven

Bivaly - van bőven

Fehér orrszarvú - ritka

Leopárd - előfordul

Zsiráf - előfordul

Zebra - van bőven

Fekete orrszarvú - nincs

Gepárd - ritka

Víziló - van bőven

Csimpánz -gyakori

Oroszlán - gyakori

Gorilla - gyakori

NÉHÁNY SPECIÁLIS ÁLLATFAJ UGANDA TERÜLETÉN:

Uganda csodás keveréke az esőerdőknek és szavannás területeknek, ennek megfelelően érdemes megemlíteni többek között a huszármajmot, fehérarcú cerkófot, Brazza-cerkófot, csuklyás cerkófot, galléros mangábét, mocsárantilopot, szitatungát, és az oribit is.  

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Uganda privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169