Privát vagy csoportos afrikai szafari?

MIK AZ ELSŐ LÉPÉSEK EGY AFRIKAI SZAFARI MEGTERVEZÉSÉNÉL?

Amikor afrikai szafari kalandját tervezi, néhány, kiemelten fontos döntést kell meghozni, még mielőtt kiválasztaná az Ön számára tökéletes afrikai országot.
Egyéni, úgynevezett „self drive” vagy szervezett szafari az Ön álma sofőrrel, bennszülött idegenvezetővel? Klasszikus terepjárós, vagy repülős szafari programban gondolkodik? Szafari lodge vagy inkább egy kalandosabb szafari sátor az afrikai vadon kellős közepén? És, szerintem a legfontosabb: privát vagy csoportos afrikai szafari?
Az afrikai vadon felfedezésére a legtöbben szervezett formában indulnak, s ahogy bármilyen más utazásnál, itt is kettő verzióból választhat: privát és csoportos szafari között.
Mivel én kizárólag privát afrikai szafarik szervezésével foglalkozom, ezért kérem, bocsássa meg számomra, hogy ebben a témában teljes mértékben elfogult vagyok, és a lehetőségek bemutatásán felül egyértelműen hangot adok szubjektív véleményemnek is. Egyszerűen nem hiszek a csoportos utazásban, így a csoportos afrikai szafarikban sem.

Csoportos szafari vs. Privát afrikai szafari

Ahogy bármilyen más utazásnál, a csoportos és privát afrikai szafari opció kínálta élménybeli különbséget csakis azért érdemes egyáltalán összehasonlítani, hogy egyértelműen lássa a kettő közti óriási különbséget.

​Egy csoportos afrikai szafari tervezésénél Önnek szinte semmibe nincs beleszólása: fix a szafari időpontja, bár néha több lehetőség közül választhat az afrikai szafari indulásánál, viszont gyakran össze sem jön egy turnusra való ember sem, és mondjuk 1 hónappal a szafari indulása előtt szembesül azzal, hogy az annyira vágyott afrikai kalandok a tervezett időben ezúttal elmaradnak.

Kapkodhat, hogy találjon egy másik afrikai szafari programot, amire befizethet, azonban akkor már a lehetőségei messze nem olyan jók, mintha mondjuk, fél évre előre tervezné az afrikai szafari kalandjukat. Így esik meg bizony sok esetben, hogy az afrikai szafari tolódik egy évet, de Világutazóinktól hallottunk már több évről is – nem véletlen, hogy végül nálunk kötött ki.

Gyakran adott az is, hogyan és mivel jut el Ön az afrikai célállomásra, néha még (elsőre) kecsegtetően hangzó charterjáratot is szerveznek egy-egy afrikai országba, ám aki utazott már charterjárattal, az pontosan ismeri annak kényelmi fokozatát, színvonalát.

Szafari program önre szabva. Ja, nem.

Adott a program is, hogy mi van benne, a szafari lodge kiválasztásába sem szólhat bele, a kísérőt és a szafari járgányt is más választja ki Ön helyett; Ön tulajdonképpen egy kész afrikai szafari programra befizethet, ha akar.

Persze, ha ez a program tökéletesen megegyezik elképzeléseivel, akkor jó, de többnyire az a tapasztalatom, hogy Ön kisebb-nagyobb kompromisszumokat fog kötni, ha egy csoportos afrikai szafari kalandra jelentkezik.

Ezt gondoljuk át még egyszer: Ön elkölt akár több-millió forintot egy olyan afrikai szafari programra, aminek összeállításába nincs is beleszólása?
​Érthető egyébként, hogy egy előre gyártott kész szafari programon,

menetrenden vezetik végig a csoportot, hiszen 20-30 ember egyéni igényeihez nem lehet alkalmazkodni, egy csoportos szafari alatt ilyen egyéni „kamikáze ötleteknek” nincs helye.

„Jó esetben” Ön nem tudja majd meg, hogy mi maradt ki a programból, mik mellett haladtak el a szafari konvojjal, ez akkor fájdalmas igazán, amikor megemlítik, hogy „itt egyébként a közelben van egy csodaszép kanyon itatóval (tudja, ahol az állatok koncentráltan megtalálhatók), de sajnos nem fér bele, hogy odakanyarodjunk”.

Azonban mindez még fájdalmasabb, amikor itthon derül csak ki, utólag, hogy mit hagytak ki az afrikai szafari programjából. Márpedig egy afrikai szafari kalandra nem minden héten nevez be az ember, nem igaz?

A legnagyobb rizikó – a turistacsoport

Általában egy afrikai szafari kalandnál is az egyik legnagyobb kompromisszum maga a csoport, hiszen fognak 15-20 (vagy több) idegent, összegyúrják őket egy turistacsoporttá, és lutri, hogy milyen emberekkel lesz összezárva az afrikai szafari alatt.

Már eleve az jelentősen ront az élményen, hogy másokhoz kell alkalmazkodnia élete nagy szafari kalandján (például vita, hogy ki üljön a szafari terepjáróban az ablak mellet és középen, vagy állandó helycsere), még ha szimpatikusak is ezek az útitársak.

Ha pedig még csak nem is szimpatikusak az útitársak, vagy egy jelentős részük, akkor a nagy álomból akár könnyedén rémálom is válhat. Az egész nagy afrikai szafari kalandját tönkretehetik mások úgy, hogy nem is tud mit csinálni, csak várni a szafari végét. És ezt ugye Ön sem akarja?

Tapasztalatom szerint, aki volt már ilyen csoportos afrikai szafari programon (vagy bármilyen más csoportos utazáson), az általában nem vágyik még egy hasonló afrikai kalandra…​

Privát szafari – a tökéletes választás egy afrikai kalandhoz

Egy privát afrikai szafari esetében Ön napra pontosan megadhatja az indulás dátumát, azaz azt könnyedén a szabadságához, vagy a céges elfoglaltságaihoz igazíthatjuk, így nem kell már rögtön ebben kompromisszumot kötnie.

Ha épp az afrikai nagy vadvándorlást szeretné megfigyelni, akkor az időpont garantáltan olyan lesz, amikor a legtöbb afrikai vadat fogja lencsevégre kapni, ha inkább áradáskor menne, hogy a vízivilágot tanulmányozza vagy inkább az afrikai tavaszban/őszben menne, mindez könnyedén megoldható, azaz a szafari kalandok szempontjából is a tökéletes időpontban tud utazni.

De az időpontnál még egy szempontot is érdemes figyelembe venni, hiszen mi egy afrikai privát szafari tervezését is minimum 6-9 hónappal elutazás előttre (de akár korábbra) javasoljuk, márpedig ilyenkor még Ön a lehető legjobb feltételekkel fog hozzájutni minden szolgáltatáshoz.

Egy privát afrikai szafari szervezésénél, ha mindez „csak” 10-20 % előnyt jelent, már több-százezer forint marad arra, hogy kint elköltse majd, ami mondjuk elég nehéz lesz, hiszen az általunk szervezett valamennyi privát szafari alatt teljes ellátást biztosítunk. De vegyen akkor ebből vadonatúj távcsövet, szafari öltönyt vagy bármit! Jól hangzik?

Egy privát afrikai szafari estében azt is Ön dönti el, miután megismertettük részletesen lehetőségeivel, hogy milyen útvonalon akar odajutni, mint ahogy azt is Ön határozza meg, hogy pontosan hány napos legyen a privát szafari.

Mindez azért fontos, mert ha ön egy dél- afrikai szafari kalandra tartva megállna pár napot a Viktória-vízesésnél vagy egy borkóstolóra vagy épp a nagy afrikai vadvándorlás egyik vadregényes helyszínén (bármelyiket a legjobb szívvel javaslunk), akkor mindez gond nélkül megoldható, márpedig egy-egy ilyen kaland bizony életre szóló afrikai szafari élményekkel ajándékozza meg Önt!

Együtt, közösen állítjuk össze a teljes programot, válogathat a különböző járgányok között, megadhatja a kísérővel szembeni elvárásait, meghatározhatja a szafari lodge paramétereit, valamint azt is, hogy milyen extra élményeket szeretne az afrikai privát szafari során.

És, azt gondolom, egy afrikai privát szafari tervezésénél (is) ez a legfontosabb előny: Önnek mindenben van választása, itt mindenben Ön dönt!

Ez tulajdonképpen úgy működik, ahogy egy úri szabó is dolgozik: méretei alapján elkészítünk egy teljesen Önre szabott privát afrikai szafari programot, mely csak az Öné, aminek minden részletébe azonnal bele fog szeretni, hiszen pontosan az Ön szája íze szerint készült. Hogy hangzik mindez?

​Amikor megérkezik, nem kell osztoznia a korlátozott hellyel rendelkező szafari terepjárón, nem megy a harc a jó helyekért, mivel ez csak az Öné, a nagyobb méretekkel rendelkező szafari buszt pedig inkább nem is említeném alternatívaként, hiszen az pont az afrikai szafari lényegét öli meg.

Ahogy haladnak az afrikai vadonban, a privát szafari járgány lehetővé teszi, hogy ott álljanak meg, ahol csak akarnak, így számos spontán kép is kerülhet az albumba, ez egy csoportos afrikai szafari esetében erősen korlátozott, mondhatni kizárt, hiszen menetközben 15-20 ember egyéni igényeihez igazodni képtelenség.

Ott extrákra alig van lehetőség, míg egy privát szafari éppen ezekről szól, ott pont ezek vannak fókuszban. Egy privát afrikai szafari alatt Ön nyugodtabb körülmények között fedezheti fel a vadont, a különleges növényeket, madarakat és a vadállatokhoz is sokkal közelebb kerülhet, mint egy csoportos afrikai szafari során. Hiába, elég nehéz úgy vadlesre indulni, ha 15-20 ember csörtet együtt a bozótban, amikor 3-4 járgány halad konvojban, nem igaz?

Véleményem szerint az Ön számára ideális afrikai ország kiválasztásán felül azzal tehet a legtöbbet a szafari sikeréért, ha a privát szafari opciót választja a csoportos helyett!

Ezért, kérem, folytassa itt az olvasást:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169