kenya LEGJOBB NEMZETI PARKJAI, VADVÉDELMI TERÜLETEI ÉS LÁTNIVALÓI

kenya NEMZETI PARKOK / VADVILÁG

MASAI MARA NEMZETI PARK

Ideális a Big 5 nagyvadak megfigyelésére, klasszikus szafari kalandok és élmények megtapasztalására, a Nagy Vadvándorlás megfigyelésére.

Számos film, és a Világ egyik csodájának, a Nagy Vadvándorlás helyszíne, Kenya Masai Mara parkja számos Világutazó bakancslistáján szerepel.

A Mara, ahogy sokan hívják, vadállatokban gazdag, főként szavannás terület, amolyan igazi jellegzetes szafari desztináció, ahol a maszáj törzsek a mai napig még tradicionális falvaikban élnek, itt még gyakran látunk olyat a szafari alatt, amikor Kenya maszáj pásztorai gyalogosan hajtják marháikat, kecskéiket.

A Masai Mara az egyik legismertebb és legnépszerűbb park is egyben, nemcsak Kenya, de egész Afrika területén, ami egyben azt is jelenti, hogy a legzsúfoltabb nemzeti parkok egyike.

Sajnos itt olyan képpel is gyakran találkozunk, akikor minibusz-konvojok haladnak az úton azért harcolva, hogy a legjobb fotót elkészíthessék utasaik.

Persze Ön, aki privát Kenya szafari kalandra készül, helyi kísérőink segítségével ezeket a helyzeteket könnyedén elkerüli majd, de ezzel mindenesetre számolni kell egy Masai Mara szafari alatt.

Vadállatokból bőven látni fog majd, ahogy azt egy klasszikus szafari alatt illik: nagysövényű oroszlán csapatok, gepárdok és leopárdok, hiénák, sakálok, mintegy 1.500 elefánt, antilopok tízezrei, népes bivalycsordák, maszáj zsiráfok, zebrák és gnúk várják, hogy lencsevégre kapják őket a világ minden tájáról érkező szafari bolondok.

A Masai Mara az egyik legjobb helyszín lehet Kenya és egész Afrika területén belül is a Nagy Vadvándorlás megfigyelésére, akár Kenya és Tanzánia összekötésével, azaz a Serengeti-Mara ökoszisztémán belül.

AMBOSELI & CHUYULU HILLS

Ideális hatalmas elefánt hordák megfigyelésére, illetve egy tömegmentes, vadregényes szafari lebonyolítására. 

Az Amboseli olyan, mint egy oázis a sivatagban, ahogy Kenya környező, kopárabb, szavannás területeiből kiemelkednek a mocsaras vidékek smaragdzöld színükkel. 

Az Amboseli Nemzeti Park az egyik legjobb szafari helyszín, ahol elefántokat koncentráltan lehet lencsevégre kapni. A változatos tájat csak még impozánsabbá teszi Kenya Kilimanjaro hegye, mely a háttérben húzódik meg. 

A Kilimnajaro a világ legmagasabb különálló hegye, egyben az afrikai kontinens legmagasabbja a maga 5.995 méteres magasságával, nem csoda, hogy számos szafari közvetlen vagy közvetett úticélja ez a fantasztikus hegy és vidéke.

Az Amboseli egyébként Kenya egyik legrégebbi nemzeti parkja, melyet 1974-ben nyilvánított az ország első elnöke nemzeti parkká (addig a wildlife sanctuary címet birtokolta a park).

Mivel számos mocsár és tórendszer található az Amboseli területén, így természetesen afrikai vadállatok sokaságát figyelheti meg egy-egy privát szafari során, itt aztán igazán izgalmas szafari kalandokban lehet része! 

Mivel az Amboseli területén is található vadvándorlás (zebra és gnú), csak sokkal kisebb méretű, mint a Nagy Vadvándorlás, így tulajdonképpen egész évben garantált az állatok jelenléte. 

A Chuluy Hills területe az egyik legkevésbé látogatott park Kenya területén, így ha szafari programjába olyan nemzeti parkot, helyszíneket is beiktatna melyet a többség garantáltan elkerül, akkor ez mindenképp egy remek ötlet lehet. 

Ez az érdekes és változatos terület egy relatív közelmúltbéli vulkánkitörés eredményeképp jött létre, ezen a vidéken szép számmal fog látni gnúkat, zebrákat, zsiráfokat, elefántokat, bivalyokat és fekete orrszarvúkat is.

TSAVO WEST NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari lebonyolítására, ideális választás, ha a szafari kalandok után tengerparti pihenést szeretnének. 

A Tsavo West és East parkok valaha egy nagy megaparkot képeztek Kenya területén, de évtizedekkel korábban kettéválasztották őket. Ugyan közös határral rendelkeznek, valójában a kettő Tsavo nemzeti park kettő teljesen különböző ökoszisztéma, mindegyik a maga saját jellegzetességeivel. 

A Tsavo West nemzeti parkra inkább a dombos, hegyes és fás tájak, vulkáni kráterek és fekete lávafolyások jellemzőek, míg a Tsavo East tájképét a messze nyúló sík szavannás területek és szétszórt bozótosok tagolták.  

A Tsavo West déli részén található egy új kezdeményezés, a Lumo Community, Wildlife Sanctuary, mely több kisebb terület egyesüléséből jött létre azért, hogy eredményesebben tudják promótálni turisztikai csodáikat a szafari kalandra indulók körben. A Lumo remek szafari kalandokat kínál, kifejezetten javasoljuk családok számára is akár.  

A Tsawo West területén található Kenya több ikonikus látnivalója, mint például a Mzima Springs vízesés. 
A kristálytiszta víz a Chuyulu Hills területéről érkezik, ezt dús füge és akácia fák árnyékolják, vizeiben számos hal, krokodil, és víziló is megfigyelhető. 

A legjobb, ha a szafari járgányt hátrahagyva, az ösvényen járva fedezik fel ezt a fantasztikus vidéket, természetesen bennszülött kísérőnkkel, hogy a biztonságuk garantálva legyen.

Itt különlegesség a víz alatti megfigyelő szoba is, melyet egy függőhídon keresztül érhetnek el, ennek segítségével kicsit bepillanthatnak majd a felszín alá is, a szó szoros értelmében.   

További érdekes látnivaló a Shetani Lava Flow, mely Kenya egyik legnagyobb kiterjedésű lávafolyása, illetve földalatti lávabarlang-rendszere. 

Érdekes még a Chaimu Crater, ahol a szafari járgányt hátrahagyva kellemes 30 perces gyalogtúrát tehetünk az ösvényig, így testközelből felfedezve a krátert és környékét, felérve pedig a jutalom a csodás, 360 fokos panoráma lesz majd, mely majd Önök elé tárul az egész vidékre. Izgalmas még a Poacher’s Lookout kilátó, természetesen a Tsavo folyó és Ziwami Swamp mocsár állat és növényvilága.

A Tsawo West hegyes-völgyes, dombos és fás tájainak köszönhetően a vadvilág megfigyelése néha trükkös tud lenni, hiszen itt nem a horizontig belátható szavannák a jellemzőek. 

De egyet se izguljunk, tapasztalt helyi kísérőinknek köszönhetően nem maradnak le semmiről, egyébként is, néha mindenképp érdemes elhagyni a szafari járgányt, és 
​gyalogosan is a vadon felfedezésére indulni, hogy testközelből tapasztalhassák meg az afrikai vadon szagát és élővilágát.

Számos elefántot, oroszlánt, fekete orrszarvút, zsiráfot, impalát, bivalyt, zebrát szinte mindenhol látni fog a park területén a szafari program alatt.

TSAVO EAST NEMZETI PARK

Ideális felfedező szafari lebonyolítására, elefánt-lesre, és akkor, ha tengerparti pihenést terveznek a szafari után. 

A Tsavo East Kenya legnagyobb nemzeti parkja a maga 13.700 m2 alapterületével, kilencszer nagyobb, mint a Masai Mara nemzeti park. 
A hatalmas park területén 10.000 elefánt él, így szép számmal garantáltan lencsevégre kaphatnak az ormányosból, illetve, mivel ilyen nagy parkról van szó, ahol elszórva vannak a szafari lodge-ok, kimehet egy privát szafari kalandra, és úgy térhet vissza órák múlva, hogy egyetlen másik szafari terepjáróval sem találkozott az út során. 
Ez azért Kenya területén nem túl gyakori. A nagy távolságok miatt elsősorban azok számára nyújtja a Tsavo East a legna-gyobb élményt, akik felfedező szafarin szeretnének részt venni.

A Tsavo East legszebb látnivalói közé tartozik a Mudanda Rock, mely egy Ayers Rock stílusú szikla homokkőből, aminek lábainál egy természetes vízgyűjtő helyet is találunk, ahova gyakran járnak inni a vadállatok, így ez kiváló hely lehet az afrikai jellegzetes vadak megfigyelésére. 

További érdekes látnivaló a Yatta Plateau fennsík, mely egy 300 km hosszan elnyúló egykori lávafolyás az Athi-Galana partján, többek között ennek tudják be, hogy a vidéket annyira szeretik egyes költöző madarak, akik mindig visszajárnak a térségbe. 

A Lugard–vízesés egy több kisebb vízesésből álló rendszer, melyből a víz a Galana-folyóba ömlik, itt található a Crocodile Point is, ahol ezeket a félelmetes hüllőket közelebbről is megfigyelhetjük.

MEERU NEMZETI PARK

Ideális a Big 5 nagyvadak megfigyelésére, madár-lesre, helyi törzsek meglátogatására.

A Meru Nemzeti Park 1966-os megalapítása után óriási népszerűségnek örvendett, a legnépszerűbb szafari úticélok egyike volt Kenya területén, hála a híres vadőr, Peter Jenkins munkásságának. 
A 80-as években aztán valahogy feledésbe merült a park szépen lassan, az ezt követő évtizedben zajló mértéktelen orvvadászatnak köszönhetően a park teljesen lekerült a szafari kalandorok térképéről.
zerencsére aztán több nemzetközi szervezet összefogásának köszönhetően Mark Jenkins vezetésével (Peter fia) teljesen újjáélesztették a Meru Nemzeti Parkot, új utak épültek, valamint egy orvvadász-biztos orrszarvú rezervátum is, ahol fehér és fekete orrszarvúk egyaránt megtalálhatóak a szafari kalandokat kedvelők nagy örömére.

Ennek ellenére mind a mai napig a Meru Kenya egyik legkevésbé látogatott nemzeti parkja, ami tulajdonképpen a szafari kalandokra indulók számára jó hír. 
A 870 km2 területű parkban vízzel bőségesen ellátott sűrű bozótosok, akácia erdők és szép füves területek váltakoznak, a Big 5 vadakon felül is számos afrikai vadállat él itt a szavannás területeken, így tulajdonképpen semmilyen szafari kalandról nem kell lemondania, melyet a Tsavo parkokban átélhetne, kalandoroknak ideális választás lehet a Meru Nemzeti Park!

A Mount Kenya keleti oldalán, a Tana-folyó medencéjében elhelyezkedő Meru Nemzeti Park egy négy parkból álló rendszer részét képezi, melyhez a Bisanadi National Reserve, Kora National Reserve és a North Kitui National Reserve tartozik még.

A Meru parkon kívül azonban a másik három még nem könnyedén látogatható, bár némely kalandort éppen ez vonzza a térségbe.      

Az észak-nyugati, magasabban fekvő (1.000 m felett) területeken hull a legtöbb eső, és ahogy dél-keletre haladunk, úgy lesz a Meru klímája egyre szárazabb, a hőmérséklet egyre magasabb, míg a Tana-folyó magasságában (300 m) már kifejezetten forró időjárással találkozunk. 
Mintegy tucatnyi vízfolyás kacskaringózik le a Nyambeni Hills vonulatairól, majd a Tana-folyóba ömlenek, ami Kenya leghosszabb folyója. 
Ezeknek a vízfolyásoknak köszönhetően ez a vidék úgy fest (főként a magasból figyelhető ez meg), mintha hosszú szigetecskék hálózata lenne, melyet ezek a vízfolyások szabdalnak darabokra, micsoda érdekes környék ez is!

Ezen a vidéken élnek a Boran nomád törzsek, itt legeltetik állataikat, és egykoron itt éltek Kenya Meru népei is, akik aztán a Mount Kenya észak-keleti lankáira tették át székhelyüket az idők során. 
​A szokásos nagyvadakon felül az élénk madárvilágot érdemes még megemlíteni a Meru Nemzeti Park területén.

LAKE NAKURU & LAKE NAIVASHA

Ideálisak flamingó-les, madár-les, BIG 5 Nagyvadak, klasszikus szafari, hajós szafari lebonyolítására 

A Great Rift Valley völgyben meghúzódó Nakuru-tó Kenya egyik, élővilágban leggazdagabb nemzeti parkja. 
A festői tó környékén mintegy kétmillió kisebb-nagyobb flamingót kaphat lencsevégre a szafari kalandokra induló Világutazó, akik a tó algáival táplálkoznak. 

1961-es megalapítása óta nagy elismertségnek örvend a park (UNESCO Világörökség listán szerepel), a madár-lesre vágyók egyik Mekkája Kenya, és egész Afrikai területén, hiszen a nemzeti park több mint 450 különböző madárfaj otthona. 
A 72 négyzet mérföld területű parkban nem csak a tó található, de akadnak szavannás területek, erdősök és mocsarak is, sőt, még egy nagyobb vízeséssel is rendelkezik (Makalia Falls), az élővilág ennek megfelelően nagyon változatos, ezért is tökéletes a nemzeti park klasszikus szafari kalandok szervezésére.

A park leggyakoribb ragadozója a leopárd, de gyakran fog találkozni oroszlánokkal, és egyéb afrikai vadakkal, vízilovakkal, bivalyokkal és hiénákkal,

a változatos flóra mellett legalább ugyanilyen változatos faunával találkozhat, garantálva ezzel az izgalmas szafari kalandokat.

Alig 40 km távolságra található a Nakuru-tótól a Naivasha-tó, mely szintén izgalmas szafari helyszín lehet egy Világutazó számára. Az édesvízi tó 1.890 méteres tengerszint feletti magasságával ez Kenya legmagasabb törésvonali pontja. 
Több időszakos folyó is táplálja a tavat, ezért területe valahol 140 és 180 km2 között változik. 

A tó és környékén anno lezajló vulkanikus tevékenységek formázták ezt a vidéket, így a közelében vulkán, érdekes vulkán tó, különleges kanyon is található a standard szafari vidékeken felül, így a nemzeti park területén is izgalmas szafari kalandokat élhet át, és nagy tömegekkel itt sem fog találkozni. 

​Ellenben élővilágban annál gazdagabb a nemzeti park, a tó környékén népes víziló populáció él, és jókat horgászhat – mindezt a megszokott szafari látnivalókon felül természetesen.​

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Kenya privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169