NAMÍBIA 3 ISMERT ÉS KEVÉSBÉ ISMERT NEMZETI PARKJA, VADVÉDELMI TERÜLETE

NAMÍBIA NEMZETI PARKOK / VADVILÁG

ETOSHA NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari szervezésére

Az Etosha-medencéről, és annak közepén található Etosha-mocsárról először, az 1850-es években, európai felfedezők adtak hírt, így létezéséről már jó rég tudunk.
Az Etosha park neve helyi nyelven nagy fehér mocsarat jelent, melyet valószínűleg a park nagy részét elfoglaló sós lapályról kapta.
Ebben a 150 km hosszú medencében csak az esőzések idején gyűlik össze némi víz, egyébként az egész terület holdbéli tájra emlékeztet.

Az Etosha a 20. század elején még állatvilágban gazdag, erős-szavannás terület volt, amit F. van Lindequist kormányzó vadrezervátummá nyilvánított 1907-ben.
látva a növénytermesztés elterjedését, akkoriban ez a 88.000 km2 terület volt nemcsak Namíbia, de a világ legnagyobb vadrezervátuma is. 1958-ban lett a neve Etosha Vadaspark, egyúttal területét csökkentették 55.000 km2-re, majd 1967-ben kapta az Etosha Nemzeti Park nevet.
1970-ben nyerte el végeges, 22.000 km2 méretét, a parkot 1973-re már teljesen kerítés vette körbe.

Namíbia egyik legnépszerűbb parkjában számos természetes itatóhely található, azonban ezek nagyon rövid életűek, és júniusra általában már kiszáradnak, ugyanúgy, ahogy a domboldalakban, sziklák üregeiből szivárgó források. 

A mélyvízi források ezektől egy fokkal jobb itatóhelyek az állatok számára, de vízhozamuk és szintjük ezeknek is erőteljesen függ a lehulló csapadéktól, mivel ezeket is jórészt a talajvíz táplálja. Megfigyelhető, ahogy ezek gödrét ember és állat mesterségesen mélyítette. 

Állandó források az állatok számára az artézi források, és természetesen a mesterséges itatóhelyek, melyek a vasállomány jobb eloszlását is eredményezték az Etosha területén.

Erősen ellentmondásos képet mutat Namíbia e parkja, mégis nagyszerű úti cél, akár első szafari kalandra készül, akár már rutinos szafarizónak számít. 
​Területén számos afrikai vad él, így egy szafari során garantáltan izgalmas kalandokban lesz része: többek között zebra, zsiráf, antilop, fehér és fekete orrszarvú, oroszlán, leopárd, hiéna, sakál és róka is lencsevégre akadhat egy-egy szafari során.

SKELETON COAST NEMZETI PARK

Ideális sivatagi kalandok, fóka les, repülős és hőlágballon szafari, gyalogtúrák megszervezésére

Skeleton Coast – Csontváz part, elég beszédes név, ugye? Namíbia csupa kontraszt, és egy ilyen hely a Skeleton Coast is: egyrészt óriási kontraszt Namíbia többi látnivalóival, másrészt a nemzeti parkon belül is csupa kontraszt az egész vidék.
Izgalmas, kalandos, néha már-már félelmetes vidék ez, olyan, amit mindenképp javaslunk felfedezni egy Namíbia privát szafari alatt!

Portugál tengerészek a Pokol kapujának is nevezték Namíbia e partvidékét, mivel gyakran futottak zátonyra hajóik a namíbiai partok mentén –a vidék ezekről a hajóroncsokról kapta a nevét, amik úgy ágaskodnak ki a vízből, vagy szárazföldből, akár a csontvázak.

A sivatagos terület terjeszkedése miatt ezek a roncsok manapság már néha több-száz méterre találhatóak a szárazföld belsejében. A helyi bushmanok is úgy tartják, hogy Isten mérgében teremtette ezt a helyet, és hajdanán még a gyakorlott tengerészek is azt mondták, itt bizony csak olyan hajóknak érdemes kikötni, aminek utasai meg akarnak halni.

Bíztató? Meghoztuk a kedvet a Skeleton Coast, azaz Csontváz part felfedezésére?

A közelmúltig nem is volt látogatható Namíbia e szakasza, most is csak külön engedéllyel, amit természetesen mi beszerzünk, erre nem kell, hogy külön gondja legyen.

Amikor belépnek a nemzeti park kapuin, mindjárt két halálfej fogadja Önöket, micsoda remek fogadtatás! Egy Namíbia Skeleton Coast szafari során látni fogja a félelmetes partvidéket a számtalan hajóronccsal, megmászhatja a vidék legnagyobb homokdűnéit, ahonnan csodás kilátás lesz a tájra, már ha nincs éppen homokvihar, vagy sejtelmes ködös időjárás.

Különleges sziklaképződményeket fotózhat, ősi bushman sziklarajzokat figyelhet meg, a himba őslakosok otthonaiba is ellátogathat, hatalmas fóka kolóniával sétálhat az Atlanti-óceán partján, és még sok egyéb izgalmas kaland várja egy-egy privát szafari során, de mindezt akár madártávlatból is megfigyelheti egy Namíbia repülős szafari alatt.

​Szóval egy Skeleton Coast szafari sokkal több meglepetést tartogat, mint azt elsőre mutatja ez a rideg vidék!

NAMIB NAUKLUFT NEMZETI PARK

Ideális: sivatagi szafari, gyalogtúrák szervezésére ideális

A Namib Naukluft Nemzeti Park elődjét már 1907-ben létrehozták, majd folyamatosan bővítették azt Namíbia különböző területeivel.

1979-ben kapta mai nevét, utoljára 1986-ban bővült egy résszel, elérve a mai, végeges, majdnem 50.000 km2 területét, mellyel Namíbia, Afrika egyik legnagyobb nemzeti parkja lett, területileg nagyobb, mint Svájc.

A park területén található a világ második legöregebb sivataga (Atacama-sivatag után) is, és a világ legnagyobb homokdűnéi a Sossusvlei terültén, egyes dűnék elérhetik a közel 400 méteres magasságot is akár.

Területét sivatagos részek, folyóvölgyek, hegyek, medencék tagolják, alapvetően egy kietlen területnek számít, így a rajta átfolyó folyók igazi oázist jelentenek a Namib Naukluft parkban.

​A Tsauchab-folyó és Tsondab-folyó végül nem érik el az óceánt, mindegyik fehér színű, lapos medencés területen végződik,

zöld fákkal körülvéve, ezekről is jellegzetes fényképeket láthatunk, üde színfoltok ezek a sivatagban. 

Sesriem és Sossusvlei a nemzeti park legismertebb városai, Namíbia e vidéken készül a legtöbb, óriási dűnét ábrázoló, képeslap-szerű fotó, ezen a vidéken található Solitaire is, mely egy igazi sivatagi kisváros, régen ilyeneket csak a western filmekben láthattunk, az biztos! 

Errefelé a Sesriem Canyont is mindenképp érdemes felfedezni, a 30 méteres mélyedést a Tsauchab-folyó vájta a vidéken található homokkőbe.

A terület jellegének megfelelő állat, és növényvilággal találkozhat egy szafari során a Világutazó, igazán érdekes látványt, ahogy az itteni élővilág alkalmazkodik ehhez a kopár vidékhez, és próbál életben maradni. 

​Ebből adódóan itt igazi élményszámba megy majd, amikor lencsevégre kap majd egy-egy afrikai vadat, de ebbe a régióba nem is elsősorban az élénk vadvilág miatt érdemes ellátogatni!

MILYEN ÁLLATOKAT LÁTHAT EGY NAMÍBIA SZAFARI ALATT?

Amikor egy afrikai szafari tervezésébe kezd valaki, az első felmerülő kérdések között szokott lenni, hogy vajon milyen állatokat fog majd látni a szafari alatt?
Ezt megértjük, hiszen egy szafari lényege éppen ez: lehetőség szerint a legtöbb fajta állattal találkozzanak,

és ezeket a vadakat természetes élőhelyükön, környezetben figyelhessék meg a szafari során. 
​Tapasztalatom szerint a legizgalmasabb afrikai nemzeti parkok olyan élmény-dús szafarikat eredményeznek, hogy mindig több-ezer fotóval térnek haza Világutazóink egy-egy szafari kalandról.​

Elefánt - gyakori

Bivaly - ritka

Fehér orrszarvú - előfordul

Leopárd - ritka

Zsiráf - gyakori

Zebra - gyakori

Fekete orrszarvú - előfordul

Gepárd - gyakori

Víziló - előfordul

Gnu - gyakori

Oroszlán - gyakori

Vadkutya - ritka

NÉHÁNY SPECIÁLIS ÁLLATFAJ NAMÍBIA -SZERTE:

A Damaraland területén él egy népesebb populáció a sivataghoz szokott elefántokból, de fekete orrszarvút is találhatunk e vidéken.

A titokzatos barnahiéna főként a part-menti területeken bukkan fel, ahol a népes fókakolóniák is élnek.

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Namíbia privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169