TANZÁNIA 9 ISMERT ÉS TITKOS NEMZETI PARKJA, VADVÉDELMI TERÜLETE

TANZÁNIA NEMZETI PARKOK / VADVILÁG

SERENGETI NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari lebonyolítására, Big 5 (orrszarvú ritka), nagymacskák, a nagy vadvándorlás megfigyelése, hőlégballon szafari kalandok szervezésére

A Serengeti olyan Tanzánia számára, mint egy borospincének a zászlóshajója: viszi a jó hírét szerte-szét a nagyvilágban, és népszerűsíti a potenciális vendégek körében. 
Nincs ez másképp e nemzeti parknál sem, hiszen kétségtelenül a Serengeti a legnépszerűbb, és egyben legismertebb látnivalója az országnak. 

A Serengeti 1981 óta az UNESCO Világörökség program része, és egyike a bioszféra-rezervátuma. 
A közel 15.000 km2 alapterületű park, mely nem csak Tanzánia, de a világ egyik legnagyobb szafari parkja is, bővelkedik állatokban, hiszen területén kb. 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó él, így bőven van mit látni egy privát szafari során. 

A néha végtelennek tűnő szavannás és sík, füves pusztás területeken (a Serengeti neve maszáj nyelven „végtelen földet” jelent) a leggyakoribb növényevő a gnú, gazella, zebra, kafferbivaly és persze ott vannak a rájuk vadászó ragadozók, mint az oroszlán vagy a gepárd és a leopárd.

A legnagyobb számban egy privát szafari során a nagy állatvándorlás ideje alatt lehet lencsevégre kapni ezeket az állatokat, ha teheti érdemes a szafari kalandok időpontját erre időzíteni (ezzel kapcsolatos bővebb információt lejjebb talál).

Fekvéséből adódóan kiválóan alkalmas a park, hogy Kenya látnivalóival összekösse, hiszen a Serengeti olyan, mintha a Masai Mara folytatása lenne, délen pedig újabb szenzációs látnivalók határolják: a Ngorongoro Természetvédelmi terület, Lake Manyara Nemzeti Park és a Tarangire Nemzeti Park.

NGORONGORO TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLET

Ideális klasszikus szafari szervezésére, bőséges állatállomány a Big 5 vadakat is beleértve

A világ legnagyobb kalderája, mely több-millió évvel ezelőtt jött létre egy vulkán felrobbanásakor, a Ngorongoro kráter és a körülötte található természetvédelmi terület szintén megtalálható az UNESCO Világörökség listáján, nem véletlenül.

Tanzánia egyetlen vadvédelmi területe azon felül, hogy páratlan szépségű vidék, dús és buja növényzettel ellátva, még az ott élő számos állatfajnak köszönhetően meglehetősen mozgalmas terület is.

A legjobb hely Tanzánia parkjain belül a Big 5 nagyvadak megfigyelésére, ráadásul itt még a ritkább fekete orrszarvú is honos,

de egy népesebb elefánt populáció is él itt, a növényevőket ezen felül a gnúk, zebrák, gazellák és bivalyok is képviselik. 

A ragadozók közül szép számmal található itt prédára vadászó oroszlán, leopárd, hiéna, gepárd, sakál, akik izgalmassá teszik az életet a kráter környékén. 

A kráter környékét általában az Olduvai-szurdokon keresztül közelítik meg Világutazóink, mely a térség és egyben a világ egyik legfontosabb őskori helye, sok emberszabású maradvány, és a legrégebbi ismert kőszerszámok is innen származnak, ezek kora becslések szerint kb. 2 millió év lehet. 

A Ngorongoro kráter környékén több kiváló, különleges szafari lodge is található, ahol az állatok megfigyelésén felül még fantasztikus panoráma is vár minket, melyet akár a medence partjáról is élvezhetünk.

LAKE MANYARA NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari szervezésére, a híres Big 5 vadakból 4 látható (orrszarvú nem él itt), nagymacskák elvétve

A Lake Manyara Nemzeti Park kétharmadát tó borítja, ez a vízi paradicsom a madár-lesre indulók paradicsoma, de ennél sokkal többet is kínál a park a Világutazók számára, akik privát szafari kalandokra indulnak.

A festői Manyara-tavon kívül a vidék a fára mászó oroszlánjairól, rózsaszín flamingóiról, páviánjairól és elefántjairól is híres, s talán kevésbé mozgalmas a park, mint a Serengeti, Ngorongoro területe, viszont a Tarangire felé útba ejteni szerintünk szinte kötelező a parkot.

A környezet egyébként megehetősen festői képet mutat, hiszen a háttérben a Great Rift Valley vörös sziklái emelkednek több-száz méter magasan, a tó maga smaragdzöld színével bűvöli el a szafarizókat, ezt a képet további színesítik a rózsaszín flamingók, s a többi közel 400 madárfaj, mely a tó környékén honos.

A tó körüli szavannás, élelemben gazdag területeken számos elefántot, vízilovat, bivalyt, impalát,

 

zsiráfot és páviánt kaphat lencsevégre egy-egy szafari során, s természetesen a növényevőkkel járó ragadozók sem maradnak el a tó környékén, sőt, a térség egy különlegességgel is várja a Világutazókat. 

Itt találkozhat ugyanis a fára-mászó oroszlánokkal is, mely meglehetősen furcsa elsőre, képzelje el az állatok királyát, a csúcsragadozót, ahogy lelógó lábakkal és farokkal elnyúlik a faágon. 

Rögtön eszünkbe jut, hogy egy ilyen oroszlán ellen aztán a bajban végképp nincs ellenszer, hiszen az egyetlen mentsvár, a fa teteje is kilőve, ahol esetleg a ragadozó elől biztonságban lehetnénk… 

A tó élővilágát akár egy csónakból, akár a part mentén kerékpározva is felfedezheti, mely garantáltan izgalmas élmény lesz még a rutinos szafarizók számára is. 

​A nemzeti park területén található kiváló minőségű, fantasztikus elhelyezkedéssel rendelkező szafari lodgeok pedig csak tovább emelik szafari kalandjai fényét.

TARANGIRE NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari szervezésére, 4 az 5 híres Big 5 nagyvadból (nincs orrszarvú)

A fő szafari útvonalaktól kicsit félreeső Tarangire Nemzeti Park ugyan általában nem kap akkora figyelmet, mint Tanzánia kettő szupersztárja, a közelben található Serengeti és a Ngorongoro, viszont egyáltalán nem elhanyagolható látnivaló, sőt!

Sok szafari turista idő hiányában ki is hagyja ezt a nemzeti parkot, ami sokak számára máris szimpatikusabb lesz a Tarangire, hiszen ez garantáltan kevésbé zsúfolt terület, mint a másik kettő.

A Tarangire Nemzeti Park, köszönhetően épp a gyengébb marketingjének, még akár az észak-tanzániai szafari körút meglepetés sztárja is lehet adottságainak köszönhetően!
A Manyaránál tízszer nagyobb terület elsősorban elefántjairól híres, de kiváló a térség madár-lesre is a 490 különböző fajnak köszönhetően, melyet itt regisztráltak.

Az Óriások földjének is becézett terület egyrészt elefántjairól kapta nevét, másrészt az itt található méretes majomkenyérfákról, melyek mindig kiváló fotótémát biztosítanak a szafari során.
A Tarangire területén kiváló gyalogos, és éjszakai szafariban is részünk lehet, mely további növeli a vidék vonzerejét.

KILIMANJARO NEMZETI PARK

Ideális gyalogtúrák, hegymászós szafari megszervezésére

A Kilimanjaro, méretéből adódóan messziről is kiválóan látszik, Tanzánia nemzeti parkjai között mozogva, sőt egyes szafari lodgeok medencepartjáról is lefotózhatjuk, micsoda háttérkép lehet ez!

​Ha a Ngorongoro kráternél töltött piknik ebéd, barangolás nem elég nagy kihívás,

és kicsit extrémebb kalandokra is vágyik, akkor akár a Kilimanjaro hegy csúcsát is meghódíthatja. 

A csúcsot hat könnyebb, és több extrémebb útvonalon lehet meghódítani, természetesen profi vezetők segítségével, ezen felül pisztrángra is „vadászhat”, vagy felfezezheti a festői Chala
​kráter tavat vagy Shira fennsíkot. 

SELOUS VADREZERVÁTUM

Ideális klasszikus szafari, hajós és gyalogos szafarik, madár-les, mgszervezésére Big 5 vadak megfigyelése, nagyobb elefánt és vadkutya populáció fotózására

Nagyobb, mint egész Dánia, a Selous Vadrezervátum a maga több mint 55.000 km2 területével az egyik legnagyobb vadvédelmi terület Afrikában.

Igazi vadregényes, érintetlen afrikai bozóttal, tereppel találkozhatunk a szafari során, itt figyelhetjük meg a számos különleges állatfajt, melyek a rezervátumban élnek.

Az egész éves vízutánpótlásnak köszönhetően egész évben bőséges vadállományt figyelhetünk meg itt, népes elefánt populációval, de lencsevégre kaphatjuk a ritkább vadkutyát, és akad is bivaly, zsiráf és a nagymacskák is képviseltetik magukat.

A turistahordáktól mentes övezetre azt is szokták mondani, hogy itt az a csoda, ha egy privát szafari során egy másik járművel találkozik.

A Selousban klasszikus, és csónakos szafari kalandokra is indulhatunk akár, a Rufiji-folyó gondoskodik a vízmennyiségről, a vadrezervátum területén számos kisebb mellékág, tavacska, forrás vár felfedezésre. A bőséges víz természetesen számos madárfaj tanyája, a Selous területén mintegy 440 madárfaj honos, így a madár-lesre indulók imádni fogják ezt a vadrezervátumot.

Kora reggel fantasztikus gyalogos szafari kalandok várnak, ez a vadregényes táj az egyik legkiválóbb terület arra, hogy testközelből ismerhessük meg az ébredező vadon különleges arcát.

RUAHA NEMZETI PARK

Ideális klasszikus, gyalogos szafarik szervezésére, szép gepárd és vadkutya populáció, 4 a híres Big 5 nagyvadból (nincs orrszarvú)

A déli területen található nemzeti park történelme, mely a második legnagyobb Tanzániában, egészen 1910-ig nyúlik vissza, ez az egyik terület, mely a többi nemzeti parkhoz képest sokkal nehezebben megközelíthető, ez meg is látszik az odalátogatók számán.

A Seloushoz hasonlóan itt is sokkal nyugodtabb az élet, mint a nevesebb parkokban, így ha ez szempont Önnek, akkor ezt is érdemes beiktatni a szafari programjába.

A Ruaha-folyó és vidéke, mely a park vérkeringéséért felelős, a dombos részekkel tarkított lapos szavannás területek, óriási majomkenyérfák és a sűrű afrikai bozótos népes állatállománynak biztosítja az élőhelyet.

Mit kaphat itt lencsevégre? Szép számmal él oroszlán, leopárd, vadkutya, gepárd, a növényevőket a zsiráfok, zebrák, antilopok, impalák és kuduk képviselik.

A madarak szerelmeseire nem kevesebb, mint 570 madárfaj vár, és persze nem maradhatnak el ezek barátai sem, nevezetesen a vízilovak és krokodilok.

GOMBE STREAM NEMZETI PARK

Ideális csimpánz-les és egyéb speciális fajok megfigyelésére.

A Tanganyika-tó partján található Gombe Tanzánia legkisebb nemzeti parkja a maga 50 km2 területével. Ez a park egyértelműen Jane Goodall úttörő munkájának köszönhetően vált ismertté, aki itt tanulmányozta, figyelte meg a Kasakela csimpánzpopuláció viselkedését.

A csak vízi úton megközelíthető terület biológia sokszínűsége egyre több turistát vonz ide, az erdővel borított hegyvidéket festői völgyek szabdalják,

itt a legelőktől a bambuszerdőkön keresztül egészen az esőerdőig találunk mindent.

A csimpánzokon kívül találkozni fog Anubisz-páviánnal, fehérarcú cerkóffal, kolobuszmajommal, ezen felül több mint 200 érdekes madárfaj is várja, a bátrabbak pedig a 11 honos kígyófajjal is ismerkedhetnek.

Ha Ön a búvárkodás szerelmese, akkor a Tanganyika-tó igazi kuriózum lesz, hiszen itt megfigyelheti többek között a több mint százféle színpompás valódi csontoshalat.

KATAVI & MAHALE MOUNTAINS NEMZETI PARK

Ideális klasszikus szafari szervezésére, 4 a híres Big 5 nagyvadból (nincs orrszarvú).

Tanzánia nyugati része 2 kevésbé ismert, izgalmas parknak is otthont ad, ezek a Katavi és a Mahale Mountains parkok.

Ez a nyugati távol esik szinte mindentől, ahova a turisták általában mennek, így ha egy kis kuriózumra vágyik, akkor Önnek is érdekes lehet e területek felfedezése.

Itt is igaz, amit a korábbi titkos parkoknál írtam, hogy kevés Világutazóval fog találkozni egy szafari során (évente alig néhány-százan látogatják e területet),

viszont az adottságaiknak köszönhetően nagyon is érdemes e területeket meglátogatni: több oroszlánnal találkozik majd, mint turistával, s ez jó hír, nemde?

Mivel ilyen távol esik mindentől, így a kb. 4.500 km2 területen mindössze néhány állandó kis szafari lodge található, így vadon felfedezése után még meghittebb pihenésben lesz része. Állatból van itt is bőven, láthat zebrát, impalát, antilopot, elefántot, bivalyt, hiénát, oroszlánt, vízilovat, leopárdot, és néhol vadkutyát is.

A terület kiválóan alkalmas az oroszlán-víziló, valamint a víziló-krokodil interakció megfigyelésére is, micsoda fotókat készíthet majd itt! ​

MILYEN ÁLLATOKAT LÁTHAT EGY TANZÁNIA SZAFARI ALATT?

Amikor egy afrikai szafari tervezésébe kezd valaki, az első felmerülő kérdések között szokott lenni, hogy vajon milyen állatokat fog majd látni a szafari alatt? Ezt megértjük, hiszen egy szafari lényege éppen ez: lehetőség szerint a legtöbb fajta állattal találkozzanak,
és ezeket a vadakat természetes élőhelyükön, környezetben figyelhessék meg a szafari során. Tapasztalatom szerint a legizgalmasabb afrikai nemzeti parkok olyan élmény-dús szafarikat eredményeznek, hogy szinte minden esetben több-ezer fotóval térnek haza Világutazóink egy-egy szafari kalandról.

Elefánt - van bőven

Bivaly - van bőven

Fehér orrszarvú - nincs

Leopárd - előfordul

Zsiráf - van bőven

Zebra - van bőven

Fekete orrszarvú - ritka

Gepárd - előfordul

Víziló - van bőven

Gnu - van bőven

Oroszlán - gyakori

Vadkutya - ritka

NÉHÁNY SPECIÁLIS ÁLLATFAJ TANZÁNIA PARKJAIBAN:

Tanzániában az egyik legnagyobb látványosság a gnúk vándorlása, amikor kétmillió faj, főként gnú (zebrák, és gazellák is) vándorol a Mara-Serengeti vonalon.

A Serengeti Nemzeti Park főként nagymacskáiról híres, afrikai vadkutyát főként a Selous és Ruaha területén látni. A Gombe Stream és Mahale pedig Afrika legjobb csimpánz rezervátumai közé tartoznak.

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Namíbia privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169