Tanzánia SZAFARI – MIKOR UTAZZUNK

A LEGJOBB HÓNAPOK EGY tanzánia PRIVÁT SZAFARI MEGSZERVEZÉSÉRE

Az egyik kézenfekvő kérdés egy afrikai szafari megtervezésénél az, hogy pontosan mikorra tervezze utazását. Egyes szafari desztinációk Afrikai keleti vagy nyugati, míg mások a déli részén találhatóak, néhány ország a kontinens közepén, belsejében: ezek a földrajzi különbségek természetesen megmutatkoznak az időjárásban is, így egy afrikai privát szafari tervezésénél mindjárt elsőként érdemes megnézni azt, hogy a tervezett periódusban melyik országban vannak ideális, de minimum kellemes időjárási körülmények.

A várható időjárásnak először is azon nyilvánvaló okból érdemes utánanézni, mert a rosszul megválasztott időpont akár teljesen tönkre is teheti a szafari élményét. Mondjuk, kifognak egy esős 3-4 napot egyben, amikor járhatatlanok az utak az átfolyások miatt, az ösvények is használhatatlanok, ezért nem tudnak vadlesre menni, és az egyetlen program-lehetőségük a szafari lodge lesz. Egy jól megválasztott szafari tábor, mely még a „luxury safari lodge” minősítéssel is rendelkezik, ugyan kiváló és széleskörű szolgáltatásokat nyújt, de azért egy ilyen „baki” valószínűleg tejesen tönkretenné szafari kalandjukat, nem igaz?

A másik ok, amiért gondosan figyelni kell minden esetben a megfelelő időpont kiválasztására az, hogy miért szervezzünk egy „elmegy kategóriás” szafari programot, amikor kis odafigyeléssel a tökéletes szafari is megszervezhető?
Csak egy kis extra figyelem, és máris kellemesebb időjárási viszonyok között járhatják be a választott országot, márpedig terepen, az afrikai vadonban minden kis extra kényelmi plusz jól jöhet…

A LEGJOBB HÓNAPOK TANZÁNIA FELFEDEZÉSÉRE:​​
Az alábbiakban Tanzánia időjárásáról tudhat meg kicsit többet, az időjáráson belül is több szempontból világítjuk meg az ország adottságait, hogy Ön jobban, és egyszerűbben átlássa lehetőségeit, hogy mikorra tervezze szafariját.
Az adatokat, információkat legjobb tudásunk, és szándékunk alapján állítottuk össze több forrást is egyeztetve. Azonban sajnos az időjárás manapság egyre kiszámíthatatlanabb, és az eddigi átlagoktól eltérő viselkedése miatt nem tudjuk garantálni, hogy elutazás után pontosan ugyanolyan körülményekkel fog találkozni, mint jelen összeállításban.

Kellemes.

Kellemes.

Kellemes.

Elmegy.

Elmegy.

Elmegy.

Elmegy.

Kiváló.

Kiváló.

Kiváló.

Kiváló.

Kiváló.

Kiváló.

​A legjobb szafaris hónapok Tanzánia területén is inkább a száraz időszakra tehetők, azaz a júniustól októberig tartó periódusra.
​A Serengeti Nemzeti Park területén a gnúk vándorlása július – októberre tehető, míg a gnúk párzása január – február hónapban figyelhető meg.
A déli, és nyugati parkokban inkább júniustól októberig javasoljuk a szafarit, míg az északi parkokban szinte egész évben kiváló feltételek vannak.
​A Tarangire Nemzeti Park az egyetlen kivétel, mivel azt szintén a száraz időszak alatt a legideálisabb felfedezni.

TANZÁNIA IDŐJÁRÁSA – RÖVIDEN A TÉNYEK

 • ​Legjobb idő a szafarira: júniustól októberig (az összes parkban), júliustól októberig a gnúk vándorlása, és január – februárban a gnúk párzása miatt
 • Főszezon: júliustól márciusig az északi parkokban, júliustól októberig a déli és nyugati parkokban (igazából zsúfoltság egyik időszakban sem tapasztalható) 
 • Holtszezon: április – május (az északi parkokban ilyenkor is vannak látogatók a nyugati, és déliekkel ellentétben, ahol számos lodge, tábor be is zár) 
 • Legjobb időjárás: júniustól októberig, kevés az eső ebben az időszakban (40 mm alatt marad általában a csapadék), a hőmérséklet kellemes (22-27 °C max. nappali körül mozog a hőmérséklet) 
 • Legrosszabb időjárás: március és április, melyek az esős évszak legerősebb hónapjai (a csapadék akár 400 mm körül is lehet)

MIRE SZÁMÍTSUNK JÚNIUSTÓL – OKTÓBERIG, TANZÁNIA SZÁRAZ ÉVSZAKÁBAN?

 • a legjobb időszak a gnúk vándorlásának megfigyelésére
 • mivel kevesebb a növényzet az itatók, folyók környékén, könnyebben lencsevégre kaphatják a vadállatokat
 • mivel kevesebb az eső, így jóval kevesebb a moszkitó, mint az esős évszakban
 • noha a legtöbb turista ilyenkor érkezik zsúfoltságot max. a Seronera, Srengeti, és a Ngorongoro kráter környékén tapasztalni 
 • éjjelente, és reggelenként hideg van, így meleg ruházattal is kell készülni június, július és augusztus hónapokban (min. hőmérséklet 10 °C alá is leeshet) 

MIRE SZÁMÍTSUNK NOVEMBERTŐL – MÁJUSIG, TANZÁNIA ESŐS ÉVSZAKÁBAN?

 • az esők után zöldebb, bujább a növényzet, és a szolgáltatók árai alacsonyabbak
 • a január – február hónap a vadállatok párzásáról szól
 • noha sok parkban a száraz időszak a legjobb a vadlesre, az északi területek erre egész évben ideális körülményeket biztosítanak
 • a vándormadarak ebben az időszakban vannak jelen a leginkább a térségben
 • a csapadék főként délutáni záporok formájában hullik, így ez nem befolyásolja az utazás sikerét, kivéve március, április és május hónapokat  
 • március – május között sok az eső (akár 400 mm csapadék is lehullhat)
 • a Tarangire területéről a legtöbb nagyvad már elvándorolt erre az időszakra

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Namíbia privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169