Tanzánia – a nagy vadvándorlás

A VILÁG LEGNAGYOBB SZAFARI SHOWJA

A Serengeti (Tanzánia) és a szomszédos Masai Mara Nemzeti Park (Kenya) között éves nagy vadvándorlást a világ legnagyobb show-jának is szokták emlegetni, nem véletlenül!
Évente mintegy 1,5 millió gnú indul útjára, akiket becslések szerint kb. 400.000 zebra valamint 200.000 gazella is elkísér, azaz a megahorda úgy kétmillió állatból áll, mely kétségtelenül világrekord a maga nemében.
A kép úgy fest, hogy általában van egy kiemelkedően nagy horda, melyet több kisebb kísér el a vándorútra.
Természetesen, ez a megahorda egyben megapréda is, így szép számmal kísérik ragadozók is a vándorlást, ilyenkor testközelből tapasztalhatja meg a természetes kiválasztódást.
Hátborzongató élmény megfigyelni, ahogy egy oroszlán lecsap áldozatára, de az sem kisebb élmény, ahogy a dögevők marcangolják a tetem maradványait.
Nem véletlen, hogy sok Világutazó ehhez az eseményhez igazítja szafariját, mert bár állandó útvonala nincs a vonulásnak, azért ez elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján (ezt az eseményt kb. 50 éve figyelték meg először) nagy valószínűséggel be lehet lőni az érintett területeket.

Íme, egy rövid összeállítás a horda útvonaláról, valamint néhány lodge ötlet ahhoz, hogy a vadvándorlást minél tökéletesebb környezetben figyelhesse meg Ön is.

A tudósok megfigyelése alapján már december környékén elkezdődik a mozgolódás a Ndutu régióban, mely a Ngorongoro Természetvédelmi Terület nyugati peremén található.
A vidéken errefelé vannak a táplálékban leggazdagabb legelők, ez tökéletes helyszín az újszülöttek világra hozásának. Februárban, a párzási időszakban naponta mintegy 8.000 újszülött jön világra itt úgy 3 héten keresztül, ebben az időszakban a Ndutu-tó környékén érdemes tartózkodni.
Kiváló kiindulási pont lehet a Ndutu Safari Lodge *****, vagy olyan mobil szafaris megoldások, mint Serengeti Under Canvas *****, Olakira Camp *****, Alex Walker’s Serian ***** vagy épp a Kusini Camp ****.
Április és május környékén egyes hordák rögtön észak felé mozognak a Serengeti középső részein keresztül, míg a megahorda a Serengeti nyugati része, a Western Corridor felé veszi az irányt. A Dunia Camp *****, Serengeti Under Canvas ***** vagy a nagyobb Serengeti lodgeok, mint Seren vagy a Sopa jó megoldás lehet a szállásra.

A korábban már északra elinduló hordák június végén, július elején átkelnek a Mara folyón, míg a megahorda a Grumeti-folyó környékén található május-június tájékán, ezért érdemes erre a területre koncentrálni ekkortájt.
Ebben az időszakban ugyan kevesebb a mobilsátras megoldás, azonban néhány luxus szafari lodge pont ezen a vidéken található, mint pl. a Grumeti River Camp *****, Faru Faru *****, Sabora ***** és Sasakwa Lodge *****, de a Kirawira Camp is jó választás lehet azok számára, akik június környékén utaznak a térségbe.
Azt fontos megjegyezni, hogy a filmekben, képeken látott legendás folyóátkelésekről készült felvételek nem a Grumeti-folyón készültek, mivel ez lassúfolyású, itt maximum a lábuk lesz vizes az állatoknak.
A szuper fotók a Mara–folyón történő átkelést örökítik meg, így ha ilyen képet szeretne az albumba, akkor érdemes ehhez igazítani a szafari programját.

A Mara-folyón július elején kezdődnek ezek a látványos átkelések, ekkor még érdemes a Western Corridor környékén maradni, pontosabban a Western Corridor és a Mara-folyó északi része közötti terület (Kogatende) megcélozni, július vége felé pedig már főleg Kogatende környékén érdemes maradni. Augusztusban már mindennaposak itt a folyóátkelések, mivel a megahorda eléri e területet, itt egészen októberig biztosan kiváló kalandokban lehet része.
Ilyenkor már olyan különleges fotót is készíthet, amikor mindkettő irányba kelnek át az állatok a Mara –folyón, mivel egyes csoportok ilyenkor már újra dél felé veszik az irányt.
A szokásos mobilsátra megoldásokon felül ajánlom figyelmébe a Sayari Camp ***** és a Nomad Lamai Camp ***** szállásokat.

Novemberben a horda törzse is már dél felé veszi az irányt, a Serengeti középső területei (Seronera) kiválóan alkalmasak lehetnek a vándorlás megfigyelésére.
A mobilsátras megoldásokkal garantáltan követni tudja majd a vándorlást, de november hónap első napjaiban még akár a Kleins’ Camp ***** is jó választás lehet.
​November vége felé, december elején a horda visszatér eredeti kiindulópontjára, ilyenkor a legnehezebb követni a vándorlást az időszakos esők esetleges helyszíne miatt, melyet meglehetősen nehéz előre megjósolni.

SIKERÜLT FELKELTENÜNK ÉRDEKLŐDÉSÉT TANZÁNIA IRÁNT? KATTINTSON A FOLYTATÁSÉRT:

Amennyiben ajánlatot szeretne kérni egy Tanzánia privát szafari megszervezésére,
hívja a + 36 1 273 0782 telefonszámot vagy kattintson az alábbi gombra:

Baggio Private Travel Kft. / +36 1 273 0782 / info@baggioprivatetravel.hu / MKEH engedélyszámunk U-00169